روستای لپوندان:
روستای لپوندان یکی از جاهای دیدنی و بسیارزیبای شهرستان شفت و بخش احمدسرگوراب محسوب میشود که در جنوب به روستای علیسرا، و از طرف شمال به روستای شالماء منتهی میشود. شرق و غرب این روستا را کوه فرا گرفته است که در کو ه شرق آن منطقه تفریحی امامزاده اسحاق وکو ه غرب آن مشرف بر روستای قلعه رودخان است .این روستا بالغ بر ۴۰۰ خانوار و نزدیک به ۲۵۰۰ نفر جمعیت دارد و دارای دو مدرسه راهنمایی و ابتدایی میباشد. عمده درآمد این روستا و روستاهای اطراف کشاورزی و دامداری است که از جوانان بسیار مستعد و توانمندی برخوردار است.وکوههای دیدنی دوطرف این روستارا احاطه نموده است.
با اینکه درنظراول روستای لپوندان کوچک به نظرمیرسد اما این روستای از قسمت های مختلف تشکیل شده است که هرکدام مناطق دیدنی هستند: منظقه شنانکش، منطقه للکی دشت، منطقه توساردو، منطقه جیرمله، منطقه مینه کنده سر وسیدمله، منطقه کفاینه که ور، منطقه کوهپایه ای نعلش، منطقه سیونگ سر.
تاریخچه نام روستای لپوندان:
کلمه لپه وندان ازدو قسمت تشکیل شده است لپه به معنای توپ است که ازتوده نخهای کلفت به شکل توپ میساختند که این روستا به محل آن بازی شهرت داشته است و یا مردمان این روستا درلپه بازی یا فوتبال امروزی سرآمد منطقه بوده اند. اگر یک خط فرضی که از شهرستان شفت آغاز میشود و به کوهها و ارتفاعات منطقه سیاهمزگی درهمسایگی طارم زنجان میرسد نگاه کنیم یک خط مستقیم و کوتاهی خواهد بود که ذهن هر کس را به آن معطوف میدارد که آن میتواند بهترین و کوتاه ترین راه برای ارتباط بین دو استان گیلان و زنجان باشد. ولی متاسفانه تاکنون فقط به عنوان یک آرزوی مردم این منطقه باقی مانده است و این پتانسیل شهرستان شفت و شهر احمدسرگوراب و روستاهای مسیر این خط ارتباط زمینی در آینده نوید شکوفایی همه جانبه را میدهد .درسالهای اخیر شاهد شکوفایی استعداد های فراوانی در این منطقه بوده ایم.
این روستا یکی از روستای دیدنی و باستانی شهرستان شفت است . ازنظر جغرافیای طبیعی موقعیت ممتازی دارد . شرق و غرب در محاصره دو کوه است که برای دامداری استفاده فراوان دارد و از وسط آن رودخانه ای جاری است که دو منطقه جلگه ای برای کشاورزی ایجاد کرده است. ازنقاط دیدنی این روستا کوه لاس بن است. لپوندان دارای مناطق زیادی از جمله نعلش کنده للکه دشت شنانکش توساردو میباشد هرچند به علت فقدان منابع و عدم ثبت رخدادها نمیتوان به تمام وقایع روستای لپوندان پی برد اما موارد بسیاری به صورت سینه به سینه ازمردم این سامان منتقل شده است. در حال حاضر لپوندان دارای مدرسه ابتدایی و راهنمایی، یک مسجد ،دفتر مخابرات و پست بانک، پایگاه مقاومت میباشد.پراکندگی مغازه ها و اماکن تجاری بصورت متمرکز نیست ،همین باعث گستردگی و شیوه های مختلف زندگی در لپوندان شده است. مغازه های پایین یا اوایل روستا دارای قدمت کمتری از مرکز و بالای روستا است .
در لپوندان خانه ها به صورت دو طبقه و هر طبقه با دو اتاق بزرگ و بیشتر ساخته میشد و این دو طبقه بوسیله یک نزدبان که در جلوی نقطه میانی خانه باپله های چوبی تعبیه میشد به هم مرتبط میشد به این نردبان “سیردی” serdi میگفتند.
دور تا دور طبقه بالایی بوسیله نرده هایی چوبی با شکل های هندسی آذین بندی و برای محافظت از افراد در نظرگرفته میشد که آن”سورایی” نام داشت روی تیرهای چوبی روی طبقه اول که از دیوار بیرون زده بودند نیز باگذاشتن تخته چوب روی آن میتوانستند دور تا دور خانه را بگردند که به این راهروهای کوچک تزییناتی نیز اضافه میشد یکی از موارد کاربردی آن آویزان کردن سبدهای ساخته شده از ساقه های خشک شده برنج که به آن” جیبند”میگفتند. این جیبندها را از سفف و دورتادور خانه آویزان میکردند . داخل جیبند ها معمولا ظرف های بزرگ مسی قرار دادمیشد و لوازم دیگر را داخل همان ظرفها میگذآشتند.
جیبندها در اندازه های بزرگ و متوسط و کوچک ساخته میشدند ازاین جیبندها برای خشک کردن حبوبات و مواد غذایی نیز استفاده میشد مانند سیر و پیاز و غیره قسمت جلوی اتاقهای طبقه بالا و قسمتهای بدون دیوار بالا نیز که بخش وسیعی از خانه راتشکیل میداد “کوتوم” نام داشت از کوتوم بیشتر برای زندگی در بهار و تابستان و خوابیدن در این فصول استفاده میشد.
منبع: سایت کرکان بندرانزلی
بسمه تعالی
سلام ضمن عرض سلام و قبولی طاعات و عبادات شما فکر می گنید همه مردم دسترسی به ایسناگرام و یا عضو آن هستند
با سلام ، نیاز به گوشی هوشمند نیست با کامپیوتر و داشتن یک ایمیل براحتی میتوانید اکانت اینستاگرام بسازید و عضو صفحه کرکان شوید( سایت اینستاگرام فیلتر نبوده و فعالیت در آن مجاز می باشد)
ما بیش از ۶٠٠ نفر عضو داریم که حدود ٨٠٪ آنها کرکانی هستن
خواستن توانستن است
منتظر عضویت شما هستیم:)
این مطلب دزدی از وبلاگ لپوندان است