بذر ذخیره شده در موقع کاشت باید جهت کاشت آماده شود. بسته به میزان بذر در داخل ظرف یا حوضی که در حیاط منزل معمولاً به این منظور تعبیه شده مقداری آب ریخته و سپس در داخل آن نمک میریزند. معمولاً ۳ تا ۴ کیلوگرم نمک برای ۱۸ لیتر آب مناسب است. در بعضی از مناطق شالیکاران از تخممرغ تازه بعنوان معیار نمک استفاده مینمایند. بدین ترتیب غلظت نمک به ۱/۰۸ تا ۱/۱۱ میرسد. این غلظت در ارقام مختلف برنج متفاوت است و در ارقام ریشکدار کمتر و در ارقام بدون ریشک بیشتر است.
وقتی محلول آب و نمک بدین طریق تهیه شد، شلتوکها را در داخل آن ریخته و خوب بهم میزنند. بعلت اختلاف وزنی که بین بذرهای سبک و سنگین بوجود میآید بذور سنگین در ته و بذور سبک در روی محلول میمانند. این بذور که در سطح میمانند بیارزشمند و باید درو ریخته شوند، زیرا دارای ارزش جوانهزنی نیستند و به اصطلاح پوک هستند. بذوری که در ته میمانند سالم و مناسبند و چنانچه کاشته شوند تولید جوانه مینمایند. این بذور را جمعآوری نموده و بلافاصله با آب خالص بخوبی میشویند تا هیچ اثری از نمک روی آن باقی نماند.
بذور سالمی را که بدین طریق تهیه شده ، در داخل گونی یا کیسههایی میریزند، البته تمامی حجم کیسه را از بذر پر نمینمایند. چون بذور در اثر جذب آب ازدیاد حجم پیدا مینمایند و ممکن است کیسه در اثر این عمل پاره شود. پس از اینکه بذور در داخل کیسه ریخته شده این کیسه یا گونیها را در داخل ظرف یا حوض پر از آب میاندازند و بسته به درجه حرارت محیط آنرا بمدت ۲ تا ۳ روز در داخل آب قرار میدهند. تا این بذور آب کافی جذب نمایند.
در این مدت روزی ۲ تا ۳ مرتبه به ظرف یا حوض، آب اضافه میکنند زیرا آب بوسیله جذب شدن توسط بذور کاهش مییابد و یا ممکن است از کنار و یا کف حوض نشت نماید. پس از گذشت این مدت بذور آب داده شده را از داخل آب بیرون میکشند و سپس در محیطی مناسب در داخل حیاط روی زمین، گونی، پارچه یا حصیری پهن مینمایند و بذور خیس شده را روی آن میریزند.
سپس روی آنرا با کیسه یا نمدی میپوشانند. این عمل ممکن است بسته به درجه حرارت محیط تا یک هفته نیز طول بکشد. پس از این مدت بذور جوانهدار شده و آماده جهت کاشت در خزانه میباشند. مدت لازم برای جوانهدار شده شدن بذر بسته به دمای محیط از ۲ تا ۸ روز متفاوت است. هر چه درجه حرارت بیشتر باشد مدتی که بذر میتواند جوانهدار شود کاهش مییابد. حداقل درجه حرارت لازم برای جوانهدرا شدن بذر ۱۲ درجه سانتیگراد و حداکثر ۲۵ درجه سانتیگراد است.
منبع: کتاب کاشت – داشت – برداشت برنج، عکس از نت
جمع آوری و تنظیم: عاکف معززلسکو
سایت کرکان بندرانزلی