نویسندگان
تبلیغات
کد HTML تبلیغ
WELCOME

میرزاعلی فرحبخش کرکاندر باره وجه تسمیه کدخدا در فرهنگ و لغت چنین آمده است : (کد+ خدا) کد : جز پیشین از کلمه مرکب، به معنای خانه مانند (کد بانو، کدخدا) خدای ” ی ” به معنای خداوندگار خانه، صاحب خانه، مردخانه ….
کدخدا: آنکه بخاطر کاردانی ها و شایستگی هایش در میان مردم مورد قبول و مورد احترام است، شخص معتبر، بزرگ طایفه، رئیس محله، مباشر، پیشکار، صاحب اختیار، وزیر، داماد و پادشاه هم گفته اند.
در دوران ایران باستان مسئول امور ده را کدخدا و مسئول امور هر ایل را شاه و رئیس قبایل و بزرگترین مقام مملکت را شاهنشاه یا شاه شاهان می‌گفتند. بعد از تشکیل امپراطوری هخامنشیان، مدیریت تحت قوانین سلسله مراتب نژادی (اغلب خونی و ارثی) قرار داشت. برای اولین بار توسط کوروش کبیر و فرزندش بردیا در اصلاح و بهبود وضع زارعین اقدامات قابل توجهی به عمل آمد. بعد از روی کار آمدن داریوش و شروع جنگ‌های متعدد ایران و یونان، با اجرای قانون مدیریت ایلات و عشایر، زارعین و مالکین کانون های اخذ مالیات و سرباز (سوار) در آمدند.
قانون وظایف بسیار زیادی به کلانتر یا کدخدا داده بود که نظارت بر حدود اراضی، وصول مالیات، حفظ امنیت اموال، رسیدگی و بررسی روستا اعم از امور امامزاده ها و مساجد، مکتب خانه ها، جنگل ها، حمام ها، اجرای قراردادهای اقتصادی و تجاری، اجرای قرار دادهای فی مابین دهقانان و مالکین و دیگر افراد، نظارت بر علائم حدود راه ها، نظارت بر دفاتر نفوس و دفاتر عقد و ازدواج ارائه این دفاتر به جای لازم، نظارت بر اموال ده و انبار غله و نحوه استفاده صحیح آن، مراقبت در صحت راه ها و معابر و کوچه ها و جاده ها و پل های ده، مواظبت در وصول مالیاتها و دیگر عوارض همکاری لازم در روستا به ماموران دولتی در امر جلوگیری از امراض مسری و حوادث غیره مترقبه، مطلع نمودن مامورین ضبطیه محلی از وقوع حوادث و اتفاقات فوق العاده، و ……… در روستا از آن دسته است.
از دوران صفویه تا قاجار، کدخداها به القاب دیگری چون؛ بیگ – کیخا – خواجه – خان – کلانتر و آقا (بزرگ طایفه) نیز شناخته می شدند. این القاب نیز در کنار لقب کدخدایی مرسوم بوده است. وظیفه اصلی ایشان برقراری نظم و جمع آوری مالیات بوده است.
انتخاب کدخداها ازسوی کلانترهای هر ناحیه بوده است، ولی در آغازحکومت قاجار کدخداها ازسوی مالکان بزرگ، خوانین و یا کلانتران هرمنطقه انتخاب می شدند. درعهد پهلوی اول، کدخدایان توسط حاکمین ولایات مشخص در مصدر کار قرارمی گرفتند.
در دوره پهلوی دوم توسط بخشداران و با مشارکت مردم و ریش سفیدان هر قصبه منصوب می شدند.
کدخداها معمولا عنصر محافظه کاری بودند چرا که رابط بین مردم روستا و حاکمین محسوب می شدند. از یکطرف نظرمردم روستا را به خود جلب می کردند و از سوی دیگر خود را به عناصرحاکمیت نزدیک می کردند. تا بتواند ازاین طریق صاحب امتیازات برتری باشند.
ازدیگر خصوصیات اخلاقی آنها، حمایت ازافراد خودی و نیز افراد بانفوذ ده بوده است و همین امر باعث شده که بارها درقضاوت خود دچارمشکل شوند. دربعضی مواقع نیز رای را به نفع حامیان و نزدیکان خود صادر می کردند. این عامل موجبات بروز تفرقه و دو دستگی اهالی روستا می شده است. اگرچه درنهایت به خاطر نفوذ آنها برعوامل حکومتی رای حاکمان همان رای کدخداها بوده است.
پاکار: نمایندۀ کدخدا در روستا پاکار بود که کلیه دستورات کدخدا را اجرا می کرد.
وظایف کلی و عمومی کدخداها:
۱٫مامور جمع آوری مالیات برای حاکمان در روستاها
۲٫اعزام سرباز و مشمولین برای حکومت مرکزی
۳٫همکاری درخلع سلاح کردن و جمع آوری اسلحه با مامورین حکام
۴٫رسیدگی به دعاوی و اختلافات موجود بین روستاییان با کمک ریش سفیدان روستا
۵٫مامور حفظ امنیت روستا
۶٫رسیدگی به شکایات مربوط به تقسیم اراضی کشاورزی – چراگاه ها – مزارع -باغات و …..
۷٫رسیدگی به مشکلات خانوادگی مردم اعم از ازدواج و طلاق با استفاده از موازین شرع
۸٫رسیدگی و بررسی زیرساخت های اساسی روستا اعم از مکتب خانه، حمام، امور امامزادها، مساجد، راه ها، جنگل ها و جاده ها
کرمانج عمارلو رودبار

.

جمع آوری و تنظیم: عاکف معززلسکو

عکس: علیرضا داسکار کرکان

بازدید:6,230بار , ارسال شده در : 29ام دی, 1393; ساعت : 6:00 ق.ظ
تعداد نظرات : ۰
آرشیو مطالب
ارسال نظر جديد
در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی یا گیلکی تایپ کنید.
  • نظرات در ارتباط با همین مطلب باشد در غیر اینصورت از « فرم تماس با مدیریت » استفاده کنید.
  • «مدیر سایت» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور یم.
  • نظرات پس از تأیید مدیریت سایت منتشر می‌شود.



جستجو
مدیریت
سایت کرکان بندرانزلی با دامنه
www.kargan.ir
نیز در دسترس می باشد.
مرحوم تقی کرکانی خان قدیم کرکان

روستای کرکان در منطقه جلگه ای و در کنار جاده کپورچال-آبکنار واقع شده دارای نسق 85 ساله (تاتاریخ 1363 شمسی)بوده و از نظر ثبتی جزء بخش 7 حومه انزلی و سنگ شماره 6 میباشد و مسافتش تا کپورچال 7 کیلومتر و تا انزلی 27 کیلومتر است . . .

تبلیغات
HTML
محبوب ترین مطالب
بازدید از سایت