این قلعه در بین مردم منطقه به قلعه دختر ، قلعه لویه و قزقلعه شهرت دارد. منوچهر ستوده نام این قلعه را قلعه گور میرزا نوشته است و رابینو هم این مکان را دیده و آن را قزقلعه خوانده است.
قلعه ای که نامش در میان آثار باستانی اندک و ناچیز رودبار و منطقه ،ثبت شده است اما این بدان مفهوم نیست که حفاظت هم شده باشد ،چرا که هرگز مورد توجه کسی یا مسئولی قرار نگرفت وسکوت هزارساله اش هم کسی را آشفته نساخت.
قلعه لویه ای که از جمله بنای تاریخی و از مظاهر و مفاخر ملی ومیراث ارشمندی است که قدمتی چندهزار ساله و بجامانده از دوره ساسانیان دارد.
این قلعه در ۵ کیلومتری شهرستان رودبار و ۶ کیلومتری جنوب شهرستان رستم آباد، داخل رودخانه سفیدرود، بر فراز صخره ای مسطح قرار داردکه آثاری از اتاق ها و برج ها در آن دیده می شود. این محوطه احتمالا قرارگاه یا قلعه نظامی بوده است اما وقتی از نزدیک و در چند قدمی آن به اثر خیره می شوی موج مظلومیت و غربت این آثار تاریخی دل انسان را به رنج می آورد.
قزقلعه رودبار که قز در ترکی بمعنی دختر بوده وقز قلعه بمعنی قلعه دختر میباشد که در ادبیات شفاهی شهرستان رودبار اهمیت خاصی دارد و نمادی از عشق به فرزند و اهمیت بنیان محکم خانواده محسوب میشود ؛ میگویند یک ارباب برای حفظ جان دخترخوددر مقابل پیش گویی یک پیشگو مبنی بر اینکه دختر این ارباب توسط ماری کشته میشود و این ارباب دوستار فرزند با ایجاد این قلعه در محاصره آب سعی داشته جلوی این پیشگویی را بگیرد که البته موفق نبوده است.
یاد دکتر علی اکبر سرفراز پدر باستان شناسی ایران بخیرکه میگفت:دلم برای آثار باستانی ایران می سوزد چون خیلی بی پناه هستند.آثار تاریخی پرده ی از آثار و اثر قلم ها نیستند که جایگزین شوند و یا باورهای کهنه ی نیستند که به دور انداخته شوند. حیف است که این گنجها در چند قدمی ما هم فراموش شده بمانند.
آثارتاریخی گیلان
گرداورنده افسانه امانی