یکی از آثار قدیمی بندر انزلی، موج شکن های آن است که می توان آنها را بعد از مناره (برج ساعت ) سمبل شهر دانست. موج شکن ها در واقع از شاهکارهای معماری اواخر قرن ۱۹ و اوایل قرن ۲۰ میلادی می باشد و زیبایی و ابهتی خاص به بندرانزلی بخشیده و چشمان هر تازه واردی را که در ساحل دریا و بلوار گردش می کند و یا از کانال بین انزلی و غازیان عبور می نماید، خیره می سازد.
ضرورت ساخت موج شکن را به علت هجوم امواج دریا به داخل مابین انزلی و غازیان و بر ساحل آن و همچنین وارد اوردن صدمات وخسارات به کشتی ها و کرجی ها ، چه در کانال مستقر و چه به اسکله های ناقص آن بود که در بسیاری مواقع کشتی ها قبل از تخلیه بار و مسافر ناچارا از راه آمده باز می گشتند ودر داخل دریا می ماندندتا امواج خروشان دریا آرام گیرد بعد باز میگشتند.
و از این رو بالاخره موج شکنها طبق قرارداد مورخه ۱۳۱۳هجری قمری برابر با۱۸۹۵میلادی(۱۲۷۴شمسی)وسیله کمپانی احداث راه انزلی _قزوین ساخته شد.
احداث این پل بدین طریق بود که ابتدا تیر های بلند که چوب گرد نراد روسی بود در زمین فرو کردند آن گاه دورتادور تیر ها را با برزنت محصور کردند و سپس با یک پمپ آب دستی که دسته هایی دو طرفه داشته و مثل الاکلنگ آن را پایین و بالا می بردند. آب داخل محوطه برزنت را خارج و با خشک کردن آنجا را برای ریختن سنگ و کار های دیگر آماده می کردند. این تلمبه دستی را یکی از مهندسین روسی مامور احداث موج شکن ها در انزلی ساخته سپس این اختراع خود را در پطرزبورگ به ثبت رسانید.
منبع:گیلان من
گردآورنده وتلخیص افسانه امانی
عکس از پهلوی
سلام
کارتان همانند همیشه جالب و قابل تقدیر است. اما با اطلاع از قدمت شهرمان و دیدن حال و روز امروزش غصه هایمان بیشتر میشود.
سپاسگزارم آقای وطن خواه عزیز زحمات شما هم در راستای معرفی روستایتان قابل تحسین است لطفا کارتان را با جدیت هر چه بیشتر ادامه دهید
سلام و درود بزرگوار
متشکرم از حمایت ها و تشویق ها و راهنمائی هاتان که به من انگیزه کار می دهد . سایت پربار تان از افتخارات گیلان و گیلانی هاست . امیدوارم همیشه شاد و سلامت و سر بلند و موفق باشید . ی ا ح ق .
ممنون و سپاسگزارم کاس آقای عزیز