شاید کمتر کسی از شما بداند که سرزمین گیلان رویش گیاه چند نوع ازمرغوبترین و کمیابترین زعفران های جهان است که از این بین متأسفانه زعفران گیلانی که از گونه های منحصر به فرد زعفران جهان میباشد، در خطر انقراض قرار دارد.
بسیار تأسف برانگیز است که تا سخن از زعفران به میان میآید اذهانان به سمت و سوی شرق ایران میرود، در صورت که سرزمین کاسپین یکی ازمهمترین رویش گاه های این طلای سرخ میباشد که در قفای طلای سبزی که در حال غارت شدن و در ورای طلای سیاهی که در دست سیاستهای کثیف و زورگویانه قرار گرفته، گم شده ای غریب است…
کلمه زعفران یک واژه ی عربی است که در منابع پهلوی زعفران بانام پارسی (کرکم) ثبت شده است. در یک ترجمه زعفران جزو اسپر غمها یا عطرها یا گیاهان خوشبوی به حساب آمده، و در ترجمه دیگری از این کتاب، زعفران در شمار گیاهان رنگ کننده پارچه ذکر شده است.
زعفران گیلانی
***********
ارتفاع این گونه ۱۰ تا ۱۲ سانت متر بوده رنگ گل ها سفید یا بنفش یاسی و در گلوگاه زرد میباشند و بر گها در فصل پاییز پس از گل دهی ظاهر میشوند. این گونه ی کمیاب در سمت غربی ارتفاعات دیلمان ، ارتفاعات تالش و به خصوص در مرز اسالم و خلخال و در انتهای جنگل های این مناطق مشاهاده شده است.
خوشبختانه کشت زعفران از چهار سال پیش به صورت آزمایشی درزمین های کوهستانی گیلان و در شهرستان های رودبار، سیاهکل، املش، تالش و رودسر آغاز شده است و طبق پیش بینی کارشناسان ، کشاورزان گیلانی در سال ۱۳۹۰ دو کیلو و صد گرم زعفران تولید میکنند و این در حالی ست که در سال گذشته یک کیلو و پانصد گرم زعفران در گیلان تولید شده بود.
منبع:محمد حسن ابریشمی، زعفران از دیرباز تا امروز ،گفتار پنجم کتاب (ص ( ۵۶۱ تا ٧١۴)
علی محبوبی
گردآورنده:افسانه امانی
تصویر از زعفران در روستای یِکُنُم دهستان عمارلو بخش رودبارگیلان