شهر رشت در زمانِ کریم خان زند، آغا محمد خان قاجار و شاه عباس دوم به سبب رونق بازرگانی، توسعه ی کشاورزی، فزونیِ صادراتِ ابریشم و برنج و پیشرفت صنایع شُهرت فراوان داشت. با توجه به این که شهر رشت در دوره های مختلف از نظر اقتصادی رونق داشت، چندین کاروانسرا از زمان های قدیم در این شهر باقی ماند. از بینِ این کاروانسراها میتوان به کاروانسرای طاق کوچکی اشاره کرد.کاروانسرای طاقی کوچک در ضلع شمالی بازار رشت قرار گرفته و این کاروانسرا از طریق دالان جنوبی به کاروانسرای طاقی بزرگ و از دالان شرقی به راسته گونی فروشان و کاروانسرای ملک مرتبط است و از دالان شمالی به مسجد جامع مجتهد خیابان شریعتی متصل می باشد.
در گذشته انواع کالاهای تجارتی در آن معامله می شد اما امروزه فعالیت این کاروانسرا محدود به فروش برنج و بعضا به صورت انبار در آمده است. این کاروانسرا در اوایل دوره ی پهلوی ساخته شده است. طاقی کوچک در محدوده میدان بزرگ واقع شده و در بافت بازار درون شهری نقش مهمی داشت. قدمت آن به دوره قاجاریه می رسد که در گذشته یکی از قطب های تجاری مهم محسوب می شد.
برای جلوگیری از آتش سوزی سقف را طاقِ ضربی زدن و به دلیل اینکه این که باران و برف به کاروانسرا آسیب نرساند، از شیروانی و حلب به صورت دو پشته استفاده کردند. مصالحِ بنا آجرِ قرمز با ملات ماسه و آهک است.
مهم ترین تزیینِ این بنا، گِره چینیِ سقفِ دالان هایِ شرقی و غربی و قندیل های انهاست.این تزیین ها ، به طرز زیبایی آجرکاری و رنگ آمیزی شده است. آجرکاریِ سردرها، قوس ها و حُجره ها و گوشواره ها بسیار زیباست. کنار ایوان های چوبی هم «سیمان بری های» زیبایی وجود دارد و در این بنا، درهای آهنیِ بسیار جالب توجهی هم به چشم می خوره. این کاروانسرا، مالکیت شخصی داشت.
منبع:معماری وبناهای رشت
گردآورنده: خانم افسانه امانی
سلام
خداقوت
ممنون بخاطر مطالب متنوع سایت
موفق و شاد باشید