نویسندگان
تبلیغات
کد HTML تبلیغ
WELCOME

میوه اربه در جنگل های گیلان و مازندران به صورت خودرو می روید. خرمالو که در تهران به فراوانی رشد میکند در حقیقت نوع پیوند یافته ی این درخت می باشد.
میوه درخت«اربه» را درفصل پاییز از درخت می چینند بعد از جدا کردن دمبرک میوه ها را در ظرفی چوبی به شکل «ناو» می ریزند .وآن ظرف را به این مناسبت «اربه ناو یا اربه ناف» گویند.
حدود یک متر از کل ناو را با تخته ای جدا می کنندو سوراخی در آن تعبیه میکنن ومقداری «کولوش-ساقه ی برنج» را در جلوی سوراخ قرار می دهند که نقش آبکش را داشت
«اربه»را در قسمت بزرگتر ناو می ریختند وآن را با چوبی سرپهن به شکل «کوبه» له می کردند وبعد کمی خاکستر هیزم یا پوست برنج (=فلfal) روی آن میریختند و بعد لگد میزدند. لگد زدن به تناوب انجام می گرفت پس از لگد زدن و چنگ زدن ناو را کمی به طرف خالی ظرف بلند می کردند تا «شیره» به دست آمده از آن سوراخ به ظرفی دیگر مثلا «تشت» منتقل گردد.زمانیکه شیره ها کاملا چکیده شدند آن را در دیگی می ریزندو روی اجاق می گذارند تا بجوشد و کف سفید روی شیره را دور می ریزند و گرما میدهند تا آبش بخار شود.
در طب سنتی به بیماران بیماری «فاویسم» و زردی (یرقان) اربه دوشاب می خوراندند که خاصیت درمانی داشت. ار آنجا که دوشاب دارای طبع گرم است بیشتر در فصل زمستان مصرف می شود.
در زمستان «اربه دوشاب»را با برف بهم می آمیزند و می خورند که به آن «ورف دوشاب» می گویند.
همچنین برنج برشته شده را با دوشاب مخلوط می کنن و به عنوان تنقلات استفاده می کنن.
امروزه هنوز هم در گوشه و کنار گیلان این خوراکی محلی تولید می شود.

 .

منبع: brn.blogfa.com

گردآوری: سایت کرکان بندرانزلی (www.karkan.ir)

بازدید:15,470بار , ارسال شده در : 16ام آذر, 1391; ساعت : 6:02 ق.ظ
تعداد نظرات : ۶
آرشیو مطالب
ارسال نظر جديد

  • فاطمه مومنی گفته: ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۶

    باسلام به مدیریت سایت وزین کرکان چقدر جالب بود واقعا جای قدردانی دارد ازاینکه طرز تهیه دوشاب تاحدودی فراموش شده خیلی به جابودومن از شما خیلی متشکرم.

  • عليرضا دهباش گفته: ۱۶:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۷

    با سلام و تبریک به شما که ماشاءالله اینقدر درکارتان پیشرفت دارید. یک ایده را پیشنهاد می کنم و امیدوارم نسبت به اجرایی کردن آن با همکاری فرهیختگان منطقه، ژیگیر و کوشا باشید.
    با سلام و درود به همه آبکناری های عزیز در سراسر میهن
    با تشکر از جنابعالی که در راه اعتلای نام آبکنار زحمت می کشید و با توجه به اینکه بعلت مشغله فراوان نمی توانم به موقع در وبلاگم ( آبکنار جوان)مطلب بنویسم از شما خواهشمندم جهت ایجاد انگیزه در دانش آموزان و توجه بیشتر به مقوله علم و دانش این ایده را مطرح و پیگیری نمائید. طرح معرفی دانش آموز برتر .
    ماه. برای این کار لازم است با مدارس آبکنار هماهنگی انجام شود تا هر مدرسه دانش آموز نمونه خود را معرفی نماید و از طریق این سایت عکس و خبرش منتشر شود همچنین می توان خیرین و علاقمندان به علم و دانش را ترغیب نمود تا برای تامین جوایز برای دانش آموزان نمونه پیشقدم شوند. ضمنا می توان در مناسبتهای اجتماعی و مراسم عمومی نیز از این دانش آموزان تقدیر نمود. بدون شک چنین حرکتی می تواند دستاوردهای اجتماعی بسیار مفیدی برای آبکنار داشته باشد و در آینده بعنوان الگویی برای سایر روستاها و شهرها معرفی گردد.
    همه با هم دست به دست دهیم به مهر
    تا که میهن خویش کنیم آباد
    دکتر علیرضا دهباش (آبکنار جوان)

    با آرزوی موفقیت برای شما و دوستانتان در کرکان

  • محمود سیاوش گفته: ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۳

    سلامی دوباره
    مدیریت محترم درمقوله طریق تهیه اربه دوشاب که خیلی عالی بود .پذیرفتن یک مطلب برایم سخت بود که ناراحتی زردی (یرقان)منشا وریشه اش گرمی ویاگرم مزاجی است که درشهرهایی مثل تهران قم ویا اصفهان وپاشهرهای جنوبی به افرادی که این بیماری راگرفته اند سردی میدهند مثل(شیرخشت .اب هندوانه .اب خیار. تاباندن اشعه فلورسنت یاهمان لامپ مهتابی) ویاحتی شستشوی کل بدن باآب هندوانه.تابتوانند این مرض راعلاج کنند.پس چرادرشمال دوشاب که ازهمه غذاهاگرمتراست به این بیماران میدهند.چنانچه برای شماامکان داردمنبع تحقیقی رامعرفی مینمایید تاازآن بهره مندباشیم؟البته میدانم که درحیطه کاری شما نمی باشد.وچنانچه وقت گرانبهای شمارامیگیرد،مهم نیست.به هرحال اززحمات شما تشکروقدردانی میکنیم

    • مدیر سایت گفته: ۱۳:۳۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۳

      با سلام خدمت شما آقای سیاوش عزیز چشم بررسی میکنم اگه مطلبی پیدا کردم اطلاع رسانی خواهم نمود

  • محمود سیاوش گفته: ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۳

    سلامی به گرمی افتاب کویر که الان دارد برسرم می خورد.مدیریت محترم شرمنده مزاحمت شدم .خوشبختانه پیداکردم برای زردی که ناشی ازباقلا باشد(فاویسم)گرمی نیازاست یعنی دوشاب ویاشکرسیاه ولی برای زردی نوزادان سردی ویاقطره بلی ناصتر نیازاست وهمان شیرخشت و…ازتوجه وعنایت شما بیش ازاندازه ممنون ومتشکر

  • برنامه نویسی اندروید گفته: ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۸/۵

    ایووول خیلی خووب بود
    مطالبتون خیلی خوووبه

  • در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
    • لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی یا گیلکی تایپ کنید.
    • نظرات در ارتباط با همین مطلب باشد در غیر اینصورت از « فرم تماس با مدیریت » استفاده کنید.
    • «مدیر سایت» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
    • از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور یم.
    • نظرات پس از تأیید مدیریت سایت منتشر می‌شود.



    جستجو
    مدیریت
    سایت کرکان بندرانزلی با دامنه
    www.kargan.ir
    نیز در دسترس می باشد.
    مرحوم تقی کرکانی خان قدیم کرکان

    روستای کرکان در منطقه جلگه ای و در کنار جاده کپورچال-آبکنار واقع شده دارای نسق 85 ساله (تاتاریخ 1363 شمسی)بوده و از نظر ثبتی جزء بخش 7 حومه انزلی و سنگ شماره 6 میباشد و مسافتش تا کپورچال 7 کیلومتر و تا انزلی 27 کیلومتر است . . .

    تبلیغات
    HTML
    محبوب ترین مطالب
    بازدید از سایت