نویسندگان
تبلیغات
کد HTML تبلیغ
WELCOME

 

لاله مردابی در زبان علمی ( نلومبیوم کاسپیکوم ) nelumbium capsicum نامیده می شود. برگهای لاله مردابی برامده از آب ، مدور قلبی شکل ، بسیار بزرگ ( تا قطر ۶۰ سانتی متر ) به رنگ سبز متمایل به آبی با کناره کامل و گل های درشت ( تا قطر ۲۰ سانتی متر ) با گلبرگهای صورتی رنگ ضخیم و متعدد است .

نیلوفر آبی، لاله ی تالاب، سله باقلا یا پسته ی دریایی با اسم علمی Nelumbo nucifera نه تنها در ایران، بلکه در دنیا نیز با نام های مختلفی شناخته شده و گیاهی ست چندساله و آبزیست. در صورت وجود شرایط محیطی مناسب، دانه اش می تواند تا سال ها سالم باقی بماند. این گیاه، بومی ِنواحی گسترده ای از ویتنام تا افغانستان بوده و گسترش آن به عنوان گیاهی زینتی و خوراکی، طبیعی به نظر می رسد. در سال ۱۷۸۷ برای اولین بار به عنوان گیاهی زینتی برای باغهای آبی و پارک ها و کلکسیون های باغ های گیاهشناسی وارد اروپا شد. امروزه این گیاه در آفریقا کمیاب بوده، اما در جنوب آسیا و استرالیا که معمولاً در باغهای آبی کشت می گردد، فراوان تر است.

 این گیاه، در واقع گل ملی هند و ویتنام است. ریشه های این گیاه در خاک استخر، مرداب یا رودخانه جای گرفته در حالی که برگ هایش بر روی سطح آب شناور است. گل ها معمولاً روی ساقه های نازکی که چند سانتیمتر از سطح آب بالاتر آمده اند یافت می گردد. این گیاه معمولاً تا ارتفاع ۱۵۰ سانتیمتر قد کشیده و گسترش افقی آن نیز تا حدود ۳ متر است. اما برخی گزارشات تأیید نشده ارتفاع آن را تا بیش از ۵ متر اعلام کرده اند. برگ ها ممکن است تا قطر ۶۰ سانتیمتر رشد کرده در حالی که گل های زینتی آن قطری تا ۲۰ سانتیمتر دارند. ارقام مختلفی از نیلوفر آبی وجود داشته، رنگ گل ها از سفید برفی تا زرد و صورتی روشن متفاوت است. این گیاه از طریق دانه یا ریزوم (ساقه های زیرزمینی) تکثیر می گردد. یکی از قدیمی ترین دانه هایی که تاکنون روییده و به گیاهی زنده و سالم تبدیل شده، یک میوه ی نیلوفر تقریباً ۱۳۰۰ ساله بوده که از بستر دریاچه ی خشک شده ای در شمال شرقی چین به دست آمده است.

پژوهشگران گزارش داده اند که نیلوفر آبی، توانایی قابل ملاحظه ای در تنظیم دمای گل هایش در دامنه ی محدودی، همانند انسان و سایر حیوانات خونگرم دارد. دانشمندان می گویند که این گیاه می تواند دمای گل خود را بین ۳۰ تا ۳۵ درجه سانتیگراد ثابت نگه دارد، حتی هنگامی که دمای هوا تا ۱۰ درجه سانتیگراد بالای صفر پایین بیاید. آنها می گویند که شاید بالا نگه داشتن دمای گل به منظور حمایت از حشرات خون سرد گرده افشان باشد. نتایج این پژوهش در مجله ی نیچر منتشر شده است. گونه های گیاهی بسیار کمیابی هستند که چنین توانایی در تنظیم دمای خود داشته باشند.

گل ها، دانه ها، برگ های جوان و ریشه ها خوراکی اند. در آسیا گلبرگ ها به عنوان ادویه و چاشنی استفاده می شوند. در حالی که از برگ های بزرگتر برای پیچاندن غذا استفاده می شود. در کره، برگ ها و گلبرگ ها به صورت دم کرده یا جوشانده استفاده می گردد. در کره از ساقه های زیرزمینی این گیاه به عنوان سبزیجات در سوپ، گوشت سرخ کرده و غذاهای پختنی استفاده می شود. گلبرگ ها، برگ ها و ریشه ها نیز همگی به صورت خام قابل خوردن بوده اما خطر انتقال انگل وجود دارد. بنابراین توصیه می شود که پیش از خوردن، پخته شوند.

 

 

ریشه ها سرشار از فیبر غذایی، ویتامین C، پتاسیم، تیامین، ریبوفلاوین، ویتامین B6، فسفر، مس و منگنز بوده در حالی که میزان اسیدهای چرب اشباع آن بسیار اندک است. در چین و ویتنام پرچم ها را خشک کرده و به عنوان یک خوشبوکننده در چای می ریزند. دانه های نیلوفر آبی را می توان به صورت خام یا خشک شده و بوداده، مصرف کرد.

 هندو ها شکوفه های نیلوفر آبی را به افسانه های آفرینش مربوط به خدایان ویشنو، براهما و الهه های لاکشمی و ساراسواتی نسبت می دهند. نیلوفر آبی، در فرهنگ هندو، از زمان های باستان، سمبلی از خدایان بوده است. این گیاه اغلب نمادی از زیبایی خدایان بوده، به عنوان مثال اغلب ویشنو به صورت نیلوفر آبی به تصویر کشیده شده است. گلبرگ های باز شده ی آن نمادی از شکوفایی روح است. توسعه ی زیبایی گل هایش از غنچه ی بسته تا شکوفه ی کامل، نمادی از تعهد اخلاقی و معنوی، مهربانی و ملایمت است. به خصوص، براهما و لاکشمی، خدایان قدرت و باروری و ثروت، نیلوفر آبی را به این نمادها نسبت می دهند. در پیکرنگاره های هندو، اغلب خدایان، به صورت نشسته بر روی گل های نیلوفر آبی نمایش داده می شوند. در زبان هندی نیلوفر آبی به نام کمال कमल (Kamal) معروف است که یک نام رایج برای مردان بوده و برای زنان نیز به صورت کماله Kamala استفاده می گردد.

لاله مردابی به صورت پراکنده در اجتماعات کوچکی که از یک سو منتهی به نیزار و از سوی دیگر آب باز و یا جوامع گیاهان شناور و غوطه ور ، قرار دارد.

گلهای زیبای لاله مردابی از اردیبهشت تا مرداد ماه می روید . بنظر می رسد قو علاقه زیادی به تغذیه از دانه این گیاه دارد به طوریکه اغلب در فصل زمستان این پرنده در رویشگاههای لاله مردابی دیده می شود.

برخی افراد محلی بذرهای این گیاه را که در گویش گیلکی به آن سله باقلا ( باقلای آبگیر ) گفته می شود چیده و به عنوان پسته دریایی در معرض فروش قرار می دهند .

این گونه انتشار بسیار محدودی در سطح جهانی دارد و لذا گسترش آن در این منطقه واجد ارزش بین المللی است . “

اما بنظر می رسد زیبایی این گل در کنار برخی عوامل دیگر بلای جانش شده است .

به گفته محیط بانان امسال ( تابستان ۸۸ ) از حجم گل دهی لاله مردابی کاسته شده است

آمد و شد قایقها به محدوده رویشگاه این گیاه ، کندن بذر و گل توسط برخی افراد ناآگاه ، آلودگی آب تالاب به مواد شیمیایی و نفتی و شرایط آب و هوایی از شمار این گلهای زیبا به میزان قابل توجهی کاسته است .

گاه دیده می شود بعضی متجاوزان به منابع طبیعی اعم از افراد محلی ( برای فروش گل ) و یا گردشگران ( برای گرفتن عکس و فیلم با گلهای زیبای لاله مردابی ، قایق خود را مملو از گلهای چیده شده می کنند، بدون توجه به این که این کار می تواند در آینده نه تنها دیگران بلکه خود آنان را از دیدن این گلهای زیبا محروم کند.

رضا پور یوسفی

بهزاد عارف

بازدید:24,886بار , ارسال شده در : 27ام اسفند, 1389; ساعت : 8:17 ق.ظ
تعداد نظرات : ۴
آرشیو مطالب
ارسال نظر جديد

  • وحيدي گفته: ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۰/۰۵/۲۹

    سلام
    من از تایلندبا زهرا مصیبت یک بوته گل لاله مرداب آوردم اما نمیدونم چطوری نگهداری کنم برگ میده ودرمدت کوتاهی برگها از ناحیه ساقه جدامیشود لطفاً مراراهنمایی کنید
    خیلی نیازمندکمک شماهستم .

  • الهام گفته: ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۵

    سلام من از شما گله دارم این چیزها رو باید خیلی قویتر به مردم اطلاع رسانی کنید من پسته دریایی خوردم اگر می دونستم این بذر یک گل زیبا و کمیابه هیچ وقت نمی خوردم اصلا چرا باید اجازه داشته باشن اینهارو بفروشن
    چرا اجازه میدیم گیاهان و حیواناتی که رو به زوال هستند نسلشون ازبین بره

  • خالا شهربانو گفته: ۲۳:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۲

    آآآآآآآآاااووووووووووووو الهام خانم سخت نیگیر خواخوری ۲روز دنیایه بایستی خوردن و مردن انقدر از أشان فوجه مرداب میان هسا تو گیر بدایی چرا نایاب بو و من بخوردمه؟! ترا نوش جان ببه منم اتفاقی شوندوبوم فرهنگ راستای بیدیم ایتا عالمی از أ سله باقالا فوکودبید بوگفتید دانه ای ۵۰۰تومن من چند تا فیگیفتم فادام جاقالانه بوگوفتم بخورید بدینید أ چیسه؟!خدا وکیلی خییییییییییییییییییلی آپچ و سس و بی مزه یه می دیل دورونی بوگوفتم آنه آخه آدم ۵۰۰تومن دانه ای پول فاده؟! اما از أ انبه هندی فیگیفتم ایتا پیله سیب زیمینی قدی بو که خداوکیلی گمه ۸تومن بیهم اما عاللللللللللللللللللللللللی بو
    خلاصه آنکه شیمی پوله هجور چیزانه ره فینشانید چیسه آخه

  • نیما (پسته) گفته: ۱۵:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۷/۲۲

    خانم الهام! من با نهایت احترام با نظر شما مخالفم.
    خرید و فروش این گیاه باعث زیر کشت رفتن زمین های مناسب و در نهایت بستری برای حفظ و نگهداری آن فراهم می کند. اتفاقا معرفی و شناخت گیاه هم به نفع این گونه هست، و هم به نفع کسب وکار و اوضاع روستاهای مستعد! چرا باید خودمان را از داشته هایمان محروم کنیم، این از آنجا نشات می گیرد که از ضعیف تدبیر امور خودمان می ترسیم.

  • در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
    • لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی یا گیلکی تایپ کنید.
    • نظرات در ارتباط با همین مطلب باشد در غیر اینصورت از « فرم تماس با مدیریت » استفاده کنید.
    • «مدیر سایت» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
    • از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور یم.
    • نظرات پس از تأیید مدیریت سایت منتشر می‌شود.



    جستجو
    مدیریت
    سایت کرکان بندرانزلی با دامنه
    www.kargan.ir
    نیز در دسترس می باشد.
    مرحوم تقی کرکانی خان قدیم کرکان

    روستای کرکان در منطقه جلگه ای و در کنار جاده کپورچال-آبکنار واقع شده دارای نسق 85 ساله (تاتاریخ 1363 شمسی)بوده و از نظر ثبتی جزء بخش 7 حومه انزلی و سنگ شماره 6 میباشد و مسافتش تا کپورچال 7 کیلومتر و تا انزلی 27 کیلومتر است . . .

    تبلیغات
    HTML
    محبوب ترین مطالب
    بازدید از سایت