شاید از قدیمی ها بخصوص پدریزرگ، مادر بزرگ ها نام گیاه دارویی بادرنجبویه را شنیده باشید در مزیت این گیاه به فرموده شیخ الرئیس ابوعلی سینا در کتاب قانون اشاره می کنم که می فرماینداین گیاه مفیدترین دارو برای آرامش اعصاب و دفع جنون رفتار( شیزوفرنی) است. همچنین پزشک عالیقدر، رازی در کتاب الحاوی جوشانده گیاه بادرنجبویه را برای آرامش اعصاب و تقویت قلب مفید می شمارد ودر یک جمله می فرماید بادرنجبویه دفع غم واندوه می کند.
بادرنجبویه Bee Bim
نام علمی Melissa officinalis
بادرنجبویه گیاهی است علفی از خانواده نعناع که به ارتفاع یک مترمی رسد. ساقه های این گیاه راست با مقطع چهارگوش می باشد ودارای برگهای متناوب بیضی شکل است. از بغل برگها گل هایی با کاسبرگهای رنگی می روید که اول زرد رنگ ، بعد سفید و سپس به بنفش تبدیل می شوند.این گیاه بوی لیمو می دهد . میوه این گیاه فندقه و چهار قسمتی است و تمام گیاه پوشیده از پرزهای ریز می باشد. که قسمت برگ و سرشاخه های جوان گیاه قابل استفاده است. این گیاه بیشتر در مناطق شرق و شمال کشور یافت می شود.
طبیعت این گیاه گرم و خشک است.
موارد استفاده از بادرنجبویه
این گیاه آرامبخش خفیف و خواب آور ملایم است. تنظیم کننده و درمانگر ناراحتی های معده و روده است و برای تحریک ترشحات صفراوی ضد اسپاسم وضد سردرد استفاده می گردد.
از این گیاه بصورت دم کرده برگ های خشک آن به مقدار ۱.۵ تا ۴.۵ گرم استفاده می شود.
موارد احتیاط:
در مصرف آن درهنگام اختلالات تیروئیدی با ید احتیاط نمود.
ابوعلی سینا می فرماید : جوشانده بادرنجبویه با کاکوتی یا گل پونه برای رفع طپش قلب و لرزش اعضاء بدن مفید است.
رازی می فرماید برای رفع بی قراری و عصبانیت ازجوشانده این گیاه به میزان یک قاشق غذا خوری در دولیوان آب، به مدت ۵ شب استفاده نمائید تا به آرامشی مطبوع دست یابید.
منبع: وبلاگ سلامت زندگی نوشته خانم ثریا نصیری آبکنار