علی عبدلی در یک نگاه
کوشش های ادبی و پژوهشی اش را در اوایل دهه ی پنجاه با پیوستن به زمره نویسندگان رادیو گیلان و همکاری با مطبوعات آغاز کرد . پس از انقلاب اسلامی فعالیتهای پژوهشی خود را به صورت تخصصی در زمینه ی تات و تالش شناسی ادامه داده است ودر این زمینه علاوه بر چاپ دهها مقاله ی پژوهشی در مطبوعات ، روزنامه نگاری ، اجرای پروژه های تحقیقی ، شرکت و سخنرانی در همایشهای ایران شناسی ، همکاری در ساخت چند فیلم مستند مربوط به تالش و غیره ، تاکنون ۱۷ جلد از آثار پژوهشی خود را منتشر کرده است:
همراه زمان
. م ۱۳۵۲ – معرفی در هفته نامه ادبی معتبر فردوسی به عنوان یکی از ۱۰ شاعر جوان برتر کشور و اختصاص سه صفحه به معرفی ایشان .
۱۳۵۴ – دایر نمودن برنامه (سیری در تالش ) در رادیو گیلان .اوج گرفتن فعالیت های فرهنگی .
۱۳۵۸ – انتشار مجموعه شعر جنگل و جنازه و انتشار نشریه دامون به اتفاق آقایا ن بشرا،پوراحمد جکتاجی ، مرادیان گروسی و شادروان مظفری.
۱۳۶۳ – انتشار فرهنگ تاتی و تالشی و سپس کتاب تالشی ها کیستند . مشارکت در ساختن فیلم های مستند تالش ، زغالپزان ، عید اهل سنت ، کوئج دایر کردن یک مغازه کوچک کتاب و نوشت افزار فروشی برای تامین معاش.
۱۳۶۸ – انتشار کتاب ترانه های شمال ، تاتها و تالشان و ویرایش دوم تالشی ها کیستند .
۱۳۷۳ – دعوت به جمهوری آذربایجان و دریافت دکترای افتخاری از آکادمی ملی آن کشوربه پاس بنیانگذاری تالش شناسی در ایران . انتشار کتاب نظری به جامعه عشایری تالش و نخستین نشریه تالش با نام ) ویژه تالش ). سخنرانی در همایش فرهنگ و ادبیات گیلان – دانشگاه گیلان . سفر به جمهوری آذربایجان در ترکیب یک هیات پژوهشی از سوی استانداری گیلان و گردآوری حدود ۲۰۰ برگ سند جدید در مورد نهضت جنگل.
۱۳۷۸– انتشار کتابهای : تاریخ کادوسها ، مشاهیر تالش ، چهار رساله در زمینه تاریخ و جغرافیای تالش . شرکت و سخنرانی در همایش های نوروز در تخت جمشید ، محرم در فرهنگ مردم سازمان میراث فرهنگی . انتخاب به عنوان پژوهشگر برگزیده سال گیلان.
۱۳۷۹- اعزام به جمهوری آذربایجان از سوی سازمان صدا و سیما به اتفاق بهمن کاظمی برای انجام پژوهش در زمینه موسیقی فولکلوریک و گرد آوری بخش مهمی از آخرین بقایای موسیقی اصیل تالش شمالی.
۱۳۸۰ – انتشار کتاب های فرهنگ تطبیقی تالشی – تاتی – آذری ، ادبیات تات و تالش ، اخبار نامه و آفتاوَ جار . شرکت وسخنرانی در همایش های فرهنگ گیلان زمین دانشگاه تهران و تات شناسی – دانشگاه آزاد تاکستان .انتخاب به عنوان پژوهشگر برگزیده سال گیلان .ترجمه و انتشار کتاب تاریخ کادسها در جمهوری آذربایجان .
۱۳۸۴ – انتشار کتاب نگاهی به گذشته تالش. شرکت و سخنرانی در همایشهای مختلف استانی. دریافت جایزه ادبی دکتر معین . بنیانگذاری مؤسسه تالش شناسی .
۱۳۸۶ – انتشارکتابهای : تاریخ تالش و خوراکهای تالشی .
۱۳۸۷– انتشار کتاب ترانه های مردم و نغمه های شادی، دعوت به شانزدهمین جشنواره تولیدات مراکز صدا و سیما .دریافت دیپلم افتخار به عنوان بهترین پژوهشگر از سازمان صدا و سیما
ضمنا ایشان در حال حاضر علاوه بر مدیریت موسسه تالش شناسی و عضویت افتخاری آکادمی ملی جمهوری آذربایجان ، عضو پیوسته بنیاد ایران شناسی و انجمن علمی دبیران تاریخ استان گیلان نیز هستند .
کتابشناسیتالش آثار علی عبدلی / Ali Abdoli
اخبارنامه ، لنکرانی میرزا احمد، به کوشش علی عبدلی، انتشارات وزارت امورخارجه ۱۳۸۰تهران، ۲۵۶ صفحه.
– شرح وقایع جنگهای روسیه علیه ایران در جبهه تالش.
ادبیات تات وتالش، (ایران و جمهوری آذربایجان)، عبدلی علی، شرکت سهامیانتشار، ۱۳۸۰ تهران، ۲۳۰ صفحه.
– تاریخچه و نمونه اشعار تاتی و تالشی
آفتاوَجار، عبدلی علی، انتشارات آرون، ۱۳۸۰ تهران، ۷۲ صفحه.
– مجموعه سرودههای تالشی و تاتی.
تاتهاو تالشان ، عبدلی علی، انتشارات ققنوس، ۱۳۶۹تهران ، ۳۵۲صفحه.
– مطالبی در زمینه تاریخ، فرهنگ و جامعه تالش و شهرک تات نشین کلور خلخال.
تالشیهاکیستند،عبدلی علی،ویراست نخست ۱۳۶۳ ،انتشارات دهخدای انزلی ، ویراست دوم انتشاراتققنوس، ۱۳۶۹تهران، ۲۴۸ صفحه.
– مقالاتی در زمینه تاریخ، زبان، جامعه، ادبیات و بازارهای تالش.
تاریخ کادوسها، عبدلی علی، انتشارات فکر روز، ۱۳۷۸تهران، ۳۰۸ صفحه
– تاریخ پیش از اسلام تالش (کادوس).
ترانههای شمال ، عبدلی علی، انتشارات ققنوس، ۱۳۶۸تهران، ۳۰۲ صفحه.
– مجموعهای از دو بیتیهای عامیانه تالشی، گیلکی و مازندرانی .
چهار رساله در زمینه تاریخ وجغرافیای تالش، عبدلی علی، انتشارات گیلکان، رشت۱۳۷۸، ۲۷۲ صفحه .
– دربر گیرنده چهار رساله به نامهای: جواهرنامه لنکران، سفرنامه توالش، اشعارونامههای تاجماه،
فرهنگ تاتی و تالشی ، عبدلی علی، انتشارات دهخدا، ۱۳۶۳بندرانزلی، ۱۴۴ صفحه.
– واژههای تالشی تالشدولا و تاتی کلور خلخال.
فرهنگ تطبیقی تالشی – تاتی – آذری دیرین ، عبدلی علی، شرکت سهامی انتشار، ۱۳۸۰تهران، ۶۲۰ صفحه.
– واژه نامه چند لهجه تالشی و تاتی، واژه نامه آذری دیرین، واژه نامه لنکرانی، دستورزبانتطبیقی تالشی و تاتی و ۱۰۰ صفحه مقدمه و توضیحات و کتابشناسی تالش.
نظری به جامعه عشایری تالش ، عبدلی علی، انتشارات موسسه اطلاعات، تهران،۱۳۷۱، ۱۷۵ صفحه.
– بررسی وضعیت اجتماعی و اقتصادی عشایر تالش.
نگاهی به گذشته تالش ، اسداف فریدون ، ترجمه علی عبدلی، مرکز اسناد و خدماتپژوهشی، تهران، ۱۳۸۴ .
– مطالبی در زمینه تاریخ تالش شمالی از دوره سده های میانه تا انقلاب بلشویکی .
تاریخ تالش ، عبدلی علی ، انتشارات جامعه نگر ، تهران ، ۱۳۸۵ ، ۳۷۵ صفحه .
– تاریخ تالش از زمانهای دور تا نهضت جنگل ، با نگاهی نو و انتقادی به جغرافیای تاریخی ایران باستان .
خوراک های تالشی ، عبدلی علی ، نشر جامعه نگر با همکاری مؤسسه تالش شناسی ، تهران ۱۳۸۶ ، ۸۰ صفحه .
– خوراک ها ، شیرینی جات ، مربا ها و رب ها ، و….
ترانه های مردم و نغمه های شادی ، تالیف عیسی زاده احمد و مامئدوف نریمان ، ترجمه عبدلی علی
انتشارات پژوهشکده مردم شناسی سازمان میراث فرهنگی ، تهران ، ۱۳۸۶، ۱۸۰ صفحه .
– مجموعه ای از ملودی های سازی و آوازی تالسی و آذری ، گرد آوری شده در تالش شمالی
مشاهیر تالش ، عبدلی علی، ناشرمؤلف، رضوانشهر ۱۳۷۸، ۲۰۸ صفحه.
– شرح حال و نمونه آثار مشاهیر تالش ایران و جمهوری آذربایجان.
جنگل و جنازه ، عبدلی علی ، ناشر مولف ، تهران ۱۳۵۸ ، ۴۸صفحه .
– مجموعه ای از سروده های فارسی و تالشی در قالب های آزاد و نیمایی و کلاسیک .
تالش ؛ زادگاه زرتشت ، ( به دو زبان فارسی و انگلیسی، عبدلی علی، انتشارات انجمن تالشان مقیم تهران، ۱۳۸۵ ، ۴۰ صفحه .
– طرح دیدگاهی نو در باره زادگاه زرتشت و محل وزمان تبلیغ آیین او.
سلام خسته نباشید ارتباط بین سیندی های کیمری و سیندی کو سنگده تالش رو میخوستم بدونم
جواب علی عبدلی پژوهشگر تالش در مورد سوال شما:
دوست عزیز همانطور که در زبان تالشی واژگان زیادی هست که عینا یا با تغییری اندک در زبانهای اروپایی دیده می شود ، در گستره جغرافیای تالش نیز نام هایی وجود دارد که در دیگر سرزمین ها همانند آنهارا می توان یافت . مثلا نام قدیمی شهر تروا« پارگون» بوده و ما روستایی به همین نام در ییلاقات رضوانشهر داریم . یا نام های لیسار و تارنا ی تالشی که عینا نام دونفر از سرداران آشوری بوده است . این شباهت ها اگر تصادفی نباشند می تواند منشاء از اشتراکات فرهنگی یا زبانی داشته باشد . اکنون مشخص کردن دلایل آن به پژوهش علمی ویژه ای نیاز دارد و هنوز برای به پرسش در این گونه موارد ، پاسخی قطعی نمی توان داد .
با درود و ادب و احترام بر شما استاد گرامی . زحمات و پژوهش هایس علمی شما و تلاش شما در سال ۵۳ زمانی که من متولد شدم برای داشتن صدای تالش در رادیو گیلان همه و همه از بزرگی شما و تالش بودن شماست .. استاد سپاس .. مهم نیست حقیر کی هستم و از کجا هستم .. تالشی هستم که برای وطنم و شهرم و خاکم جانم را هدیه ی ناقابل میدانم. … برای من جای تعجب دارد که چرا تالش و تالشان با هم اتحاد ندارند و در یک مسیر برای پیشرفت و تلاش برای ابادانی و هم وحذتی ندارند ..!!!!!!!!!!! استاد عبدلی من و هم سال من کسانی هستیم که در اینده باید پاه در جای پای شما بگزاریم تا تلاشتان بی نتیجه نماند .. ! درسته استاد!!!!!!ولی حرفهای و کارهای که مرا عذاب میدهد چیزی نیست جز اینکه تالشها با هم نیستند … و هر کس دوست دارد حرف خود را ب دیگران بفهماند بدان انکه بداند ایا این علمیست یا نه !!!!!؟//؟؟؟ درسته استاد ..!؟؟استاد عبدلی شما زحمت زیادی بزای تالش من داشتید و بر اساس این زحمت شما بزرگان قلم در تالش برای شما ویژه منتشر کردند.. ارزش شما برای ما و اینده سرزمین احورای متا بسیار بالاست .. و فرزندان اینده ما ب شما افتخار خواهند کرد و از شما و دیگر اساتید ما ب نیکی یاد خواهند کرد … ما جامعه دوستداران تالش زمین از شما خواهشی داریم.. التماسی داریم حقیرانه و حتب دست شما را میبوسیم تالش و تالشان را در جامعه فرهنگی و قلم زنانان بزرگ قانع بکنید تا با هم باشند و هیچ کس بر دیگری برتری ندارد جز دز نوشتن علمی .. تلاش هر کس سوتودنیست .. دست همه قلم زنان را میبوسم و حتی انگشتان پاهیشان را میبوسم فقط با هم متعهد باشند و اجازه ندهند زبان و فرهنگ و اداب و رسومات و مراسمات و چیستان های ما و هر چیزی که ب تالش ربط دادر از بین برود .. زبان تالشی ب شدت اسیب دیده و شما و هم سال شما در تالش مسول هستید .. قلم زنان تالش با هم مشگل دارند پس ما چگونه میتونیم برای تالش و تاریخ تالش کار و تلاش کنیم که در نتیجه در بین خود مشگل داریم . خ.اهشن هر کاری را با هم مشورت کنیم و با هم انجامش دهیم .. خواهشن تالش و تالشان را ب هم برسانید با سپاس دستتان را میبوسم . عزیز تالش
سلام.من یک خانم اهل جنوب هستم.ولی به دلیل اینکه قرار است با فردی از فرهنگ تالش ازدواج کنم خیلی علاقه مندم که زبان تالشیه رضوانشهری را یاد بگیرم.امکان نیست کتاب خود را برای دانلود درسایت بگذارید،؟یا آن را برای من ایمیل کنید؟ یا از کجا میتوانم ان را تهیه کنم؟ با تشکر از شما!