عباس عاشوری به معرفی پرنده قار یا گاو چرانک از تیره حواصیل : گاو چرانک با نامهای محلی میلوم خوره، چوئین و قار شناخته میشود.
وی مشخصات این گونه را با طول ۴۸ تا ۵۳ سانتیمتر بیان کرد و ادامه داد: در فصل جوجه آوری بدن این پرنده به رنگ سفید، سینه، تاج سر و انتهای پشت بدن نیز نخودی مایل به طلایی، منقار زرد و پاها مایل به سبز است.
عاشوری اظهار داشت: در خارج از فصل جوجه آوری تمام بدن این پرنده به رنگ سفید، پاها سیاه و منقار زرد رنگ میشود.
کارشناس ارشد اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: این پرنده کوچک در فصل پائیز و زمستان به واسطه اندازه کوچکتر، منقار زرد رنگ و حضور دست جمعی بیشتر در اطراف دامهای اهلی قابل مشاهده است.
وی گاوچرانک را دارای گردن کوتاه، کلفت و سر بزرگ معرفی کرد که کمتر از حواصیلهای دیگر به آب وابسته است.
عاشوری درباره تغذیه این پرنده افزود: گاوچرانک از حشرات، انگلها و کنههای روی بدن دامهای اهلی مانند گاو، اسب و گاو میش، خزندگان و دوزیستان تغذیه میکند.
کارشناس ارشد اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان با اشاره به وضعیت این گونه اظهار داشت: گاوچرانک از پرندگان حمایت شده ایران بوده و شکار آن ممنوع است.
به گفته وی شالیزارها، علفزارها و به ندرت تالابهای استان زیستگاه و محلهای مشاهده این گونه از پرنده در استان است.
عاشوری افزود: این گونه از پرنده در گیلان هر ساله روی درخت در منطقهای از تالاب قلمگوده انزلی، آببندان کرفستان رودسر، تالاب کیا کلایه لنگرود، آب بندان ملاسرای فومن و تالاب استیل آستارا در کلونی همراه با دیگر گونهها جوجه آوری میکند و در همه فصول سال در استان دیده میشود.
وی با اشاره به گونه دیگری از تیره حواصیلیان به نام اگرت کوچک افزود: این پرنده با نامهای محلی چوئین و کولی یا قار شناخته میشود.
عاشوری درباره مشخصات این گونه گفت: این پرنده ۵۳ تا ۵۸ سانتیمتر طول دارد و رنگ بدن آن سفید خالص است و منقار و پاهای سیاه و انگشتان زرد رنگ دارد.
وی اضافه کرد: این پرنده در فصل جوجه آوری عموماً دو پر سفید رشته مانند و دراز از پس سرش آویزان است و پرهای پشت بدن و سینه آن رشد زیادی کرده و به صورت آویخته نمایان میشود.
به گفته عاشوری اگرت کوچک در طول روز اغلب تنها در آبهای کم عمق، علفزارها و شالیزارها در حال تغذیه دیده میشود.
وی ادامه داد: این پرنده از حشراتی نظبر آبدزدک، کرم ساقهخوار برنج، ماهی، دوزیستان و خزندگان تغذیه میکند.
کارشناس ارشد اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان بیان داشت: این گونه از پرندگان حمایت شده و شکار ممنوع است که در معرض خطر انقراض قرار دارد.
عاشوری محل زیست این پرنده را در تالابها، با تلاقها، ساحل دریا، شالیزارها، علفزارها، رودخانهها و استخرها عنوان کرد.
وی افزود: در استان هر ساله روی درخت در قلمگوده انزلی، آببندان کرفستان رودسر، تالاب کیاکلایه لنگرود، آلالان اسالم، آببندان ملاسرای فومن و تالاب استیل آستارا در کلونی همراه با دیگر گونهها جوجهآوری میکند.
کارشناس ارشد اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان زمان حضور این پرنده در استان را طی تمام فصول از سال اعلام کرد.
منبع:فارس نیوز