خوردن ماهی نه تنها در شب عید بلکه در تمام طول سال فواید بی شمار ی دارد. سبزیپلو و ماهی با شب عید ایرانیها گره خورده. اما آیا میدانید هنگام خرید ماهی باید به کدام نکات بهداشتی توجه کنید؟ برای شناسایی ماهی تازه راههای زیادی وجود دارد اما بهترین راه، شناسایی از طریق چشم و عضله ماهی است. چشم ماهی تازه باید محدب بوده و کاملاً براق و مردمک آن کاملاً به رنگ سیاه و عاری از کدورت و یا رنگهای شیری و سفید باشد. با ماندن ماهی در شرایط نامناسب و یا در اثر کهنه شدن آن، حالت محدب چشم به تدریج از بین رفته و در شرایط فساد، کاملاً در حدقه فرو رفته و حتی از بین میرود. مردمک از رنگ سیاه به رنگ شیری و سفید در آمده و براقیت و تلالو چشم نیز از میان میرود. در مورد عضله نیز، عضله ماهی تازه، دارای واکنش بوده و بعد از وارد کردن فشار انگشت، و برداشتن آن، سریعاً جای انگشت را پر میکند و در اصطلاح خاصیت ارتجاعی دارد. در ماهی مانده این خاصیت بسیار ضعیف شده و در ماهی کهنه اصلاً وجود ندارد.
نکات قابل توجه
آیا ماهیهایی که با تفاوت قیمت مختلف عرضه میشوند از لحاظ درصد مواد مغذی متفاوتند؟
در برخی موارد، از لحاظ نوع مواد مغذی موجود در ماهیها و کیفیت پروتئینی تفاوتهایی بین ماهیهای مختلف دیده میشود، مثلاً ماهیهای آبهای جنوب از نظر میزان مواد معدنی و به خصوص ید غنیتر از ماهیهای دریای خزراند، همچنین ماهیهای پر چرب از نظر مقدار اسیدهای چرب امگا ۳ غنیتر از ماهیهای کم چرب هستند. اما تمام گونههای ماهی از نظر نوع و میزان ترکیبات بافت دارای شاخصههای مناسب برای معرفیشان به عنوان غذای سلامت هستند و در واقع همه آنها ویژگیهای لازم برای ارتقای سطح سلامت افراد را دارا هستند. در کنار این موضوع باید توجه داشت که قیمت ماهی در بازار، تابع کیفیت آن نیست. یعنی الزاماً یک ماهی گران قیمت دارای خواص تغذیهای بهتری نسبت به یک ماهی ارزان قیمت نیست
آیا مصرف ماهیهای شور، کنسرو شده یا دودی را توصیه میشود؟
کنسرو انواع ماهی علاوه بر آنکه مشمول استاندارد اجباری است، برای قابلیت تولید باید پروانه بهداشتی را از وزارت بهداشت اخذ کند. بنابراین کنسروهایی که دارای این مشخصهها نباشند مورد تایید نبوده و غیر مجاز هستند. در انواع مجاز، سلامت کالا توسط تولیدکننده تضمین میشود، مشروط بر آنکه قوطی کنسرو خریداری شده علایم فساد و خرابی را نداشته باشد، مثلاً بادکردگی سر و ته کنسرو، نشتی آن و وجود علایم زنگ زدگی در محل اتصال در قوطی به بدنه میتواند از علایم ناسالم بودن کنسرو باشد. در عین حال برای رفع نگرانیهای احتمالی و کاهش خطر، کارخانجات کنسرو و متخصصین به مردم توصیه میکنند، کنسرو را قبل از باز کردن به مدت ۲۰ دقیقه در آب در حال جوشیدن، بجوشانند و بعد مصرف کنند. اما انواع ماهی شور و دودی جدای از بحث بهداشتی و پزشکی آنها و مضراتشان برای سلامت مصرفکنندگان، از نظر تغذیهای نیز به علت تولیدشان به روش سنتی، دارای مشکلات بهداشتی هستند و با شرایط فعلی تولید به مصرفکنندگان توصیه نمیشوند.
بهترین مکان برای تهیه ماهی
به طور کلی هر مکانی که مجوز عرضه آبزیان را داشته باشد و اصول نگهداری آنها را رعایت کند، برای تهیه آبزیان مناسب است. در حال حاضر اماکن دارای مجوز عرضه آبزیان به طور مرتب به وسیله کارشناسان دامپزشکی کنترل میشوند. در مکانهای عرضه، ماهی تازه باید در زیر پوشش مناسبی از یخ و ماهی منجمد در فریزر نگهداری شوند. آماده سازی ماهی هم پیش از درخواست مشتری ممنوع بوده و تکههای باقیمانده ماهیهای بزرگ مثل ماهی شیر که احتمال فروش تمامی آنها در یک نوبت به یک مشتری نمیرود باید در معرض هوای آزاد قرار نگیرد. خریداری آبزیان از فروشندگان دوره گرد و دستفروشان و خودروهای فاقد سردخانه و مجوز عرضه نیز توصیه نمیشود.