پورکنی :
-*-*-*-*-
پورکنی، اولین مرحله شخمِ شالیزار می باشد. ( در قدیم شخمِ شالیزار، با دست و بوسیله کج بیلِ شالیزار که شالیکاران به آن اصطلاحاً بولو می گویند، یا با گاو آهن بوده است ) که به منظورِ برگردانِ گِل مزرع به عمقِ دلخواه که معمولاً از ۲۰ سانتیمتر تجاوز نمی کند در یک جهت زده می شود. ( با توجه باینکه برنج در خاکهای اسیدی رشد میکند و این خاکها عموماً دارای یون سولفات می باشند، ازانجام شخمهای عمیق باید خوددداری گردد، زیرا : اولاً برنج دارای ریشه های سطحی است و حداکثر تا عمق ۲۵ سانتیمتری نفوذ می کند، ثانیاً شخمهای عمیق با زیرورو کردن خاکها قسمتهای زیرینِ خاک را که دارای املاح است بالا آورده و در نتیجه باعث افزایش PH خاک میگردد و این امر اثراتِ سوئی بر جذب عناصر می گذارد. بهترین PH برای برنج ۵/۵ تا ۶/۵ می باشد ولیکن برنج در خاکهای دارای PH بین ۴ تا ۷ نیز میتواند رشد کند. ).
پس از پورکنی مزارع را آب گیری می کنند و تا چند روز به جهت اینکه تکه گِل های کنده شده آب خورده و نرم شوند آنرا به حال خود رها می کنند.
ادامه دارد ….
متن : وب toofankab، عکس ازتالش دیارناشناخته ها
جمع آوری و تنظیم: عاکف معززلسکو
سایت کرکان بندرانزلی