کشاورزان شهرستان بویژه در غرب انزلی که در آخرین نقطه آبخور از سد سفید رود قرار دارند می گویند با توجه به پایین آمدن ذخیره آب سد سفیدرود و فقدان بارش زمستانه نگران کم آبی و بروز خشکسالی هستیم .
در برخی مناطق شهرستان نظیر روستاهای غرب مثل چای بیجار ، شیله سر ، کچلک و رود پشت، سیا ووزان ، علی آباد ، کپورچال و چای بیجار این نگرانی ها بیشتر است .
همچنین به گفته آنها سرد نشدن هوا و عدم بارش برف زمینه رشد آفات را در فصل زراعی آینده بیشتر می کند .
رییس شورای اسلامی روستای کچلک در این باره به خبرنگار ایرنا گفت : نگرانی ما از کاهش آب کشاورزی است .
‘ محمد کچلکی ‘ اظهار داشت : انهار و استخرهای برخی روستاها نیاز مبرمی به تعمیرات و همچنین لایروبی دارد که انتظار داریم مسئولان هرچه زودتر در صدد انجام آن برآیند .
وی با قدردانی از تلاشهای مسئولان شهرستان از مسئولان استان خواست که مشکل را جدی بگیرند و نسبت به تامین اعتبارات مورد نیاز رفع مشکل و نگرانی کشاورزان هرچه زودتر اقدام کنند .
‘کچلکی ‘ با اشاره به این که آب بهای چاههای کشاورزی توسط سازمان اب منطقه ای اخذ می شود خاطر نشان کرد : انتظار کشاورزان این است که متولی رسیدگی و رفع مشکلات چاهها نیز خود این سازمان باشد .
دبیر کمیته تخصیص آب کشاورزی فرمانداری بندرانزلی در این باره گفت : میزان بارش امسال ۷۰ میلی متر از بارش پارسال پایین تر و کمترین میزان بارش طی ۱۰ سال اخیر است .
‘ محمد نصیری لاکه ‘ اظهار داشت : گرچه واحد مطالعات سازمان آب پیش بینی کرده تا سال جدید بارش خوبی خواهیم داشت اما فقدان بارشها تاکنون موجب نگرانی کشاورزان شده است .
وی افزود : بارش برف و سرمای زمستان موجب از بین رفتن نماتودها و لارو حشرات و آفتها و همچنین زمستان خوابی درختان می شود و به هم خوردن این وضعیت روی این مساله نیز تاثیرگذار است .
به گفته وی همچنین سرمای دیر رس در فصل شکوفه دهی احتمال بروز خسارت به درختان میوه را افزایش می دهد .
دبیر کمیته تخصیص آب کشاورزی انزلی خاطر نشان کرد : با توجه به این که سطح آب سفره های زیر زمینی نیز به دلیل کاهش بارش پایین آمده و آب کانال هم به پایین ترین حد رسیده یکی از نگرانی های اصلی ما این است که برداشت بیش از اندازه آب از چاههای کشاورزی باعث راهیابی آب شور دریا به آبهای زیر زمینی شود .
‘نصیری ‘ متذکر شد : این مساله نه تنها کیفیت آبهای زیر زمینی و چاههای کشاورزی را پایین می آورد بلکه با ورود آب شور دریا به منابع تغذیه آب شرب روستایی ، کیفیت آب آشامیدنی روستاها را نیز خراب می کند.
دبیر کمیته تخصیص آب کشاورزی انزلی گفت : برنامه پروژه های اضطراری تامین آب با توجه به کمیسیون تخصیص آب از سال ۸۶ در شهرستان و استان شکل گرفته است .
وی با اشاره به رودهای فصلی و دائمی خاطر نشان کرد : ایستگاههای پمپاژ برای استفاده از آب این رودها پیش بینی شده است .
‘نصیری ‘ لایروبی ، کف تراشی و بازوسازی استخرهای ذخیره آب را از جمله پروژه ها برای تامین آب کشاورزی شهرستان عنوان کرد .
وی با اشاره به اینکه دو سازمان جهاد کشاورزی و آب منطقه ای متولی این پروژه هستند افزود : هم اکنون حدود پنج دستگاه بیل زنجیری در شهرستان کار می کنند .
‘نصیری’ تصریح کرد : با هدفمندسازی یارانه ها و گران شدن برق ، برقی کردن چاههای آب کشاورزی منتفی شد و هم اکنون سهمیه گازوئیل ۱۵۰ تومانی برای کشاورزان در نظر گرفته شده است .
وی یادآور شد : کمیته تخصیص از این هفته رسما آغاز به کار کرده و از این پس جلسات هر ۱۰ روز یک بار برای رصد پروژه های عمرانی و رفع نیازهای روز کشاورزان برگزار می شود .
دبیر کمیته تخصیص آب کشاورزی فرمانداری انزلی گفت : اقداماتی که در سه سال اخیر در بخش کشاورزی شهرستان صورت گرفته در ۳۰ سال اخیر بی سابقه بوده است .
وی خاطرنشان کرد : سال ۸۶ ، هفت حلقه چاه کشاورزی در انزلی حفر شد در حالی که در همان سال در کل استان سه چاه حفر شده است .
‘نصیری’ اظهار داشت : مدیریت ارشد استان در زمینه این که برای کشاورزی مدیریت ریسک پیاده شود یا بحران تصمیم گیری خواهد کرد .
به گفته وی در مدیریت بحران روستاییان در همه بخشهای استان کار نشاء برنج را انجام می دهند ولی در مدیریت ریسک روستاهای پرخطر مشخص شده و از نشاء منع می شوند و از طریق صندوق حمایت کشاورزی از آنها حمایت صورت می گیرد .
وی متذکر شد : در حال حاضر اقدامات بخش کشاورزی کمیته تخصیص آب فرمانداری شامل دو بخش اتمام پروژه های نیمه تمام و انجام پروژه های جدید در قالب لایروبی استخرها و انهار ، کف تراشی ، سرویس ایستگاههای پمپاژ انجام می شود .
‘ نصیری ‘ خاطرنشان کرد : ما به دهیاران اعلام کرده ایم که در دو ماه آینده آمادگی اتمام پروژه های مربوط به آب کشاورزی شهرستان را داریم .
وی یادآور شد : تفاهمنامه ای را سازمان آب با قرارگاه خاتم الانبیاء بسته و آنها با امکاناتی که دارند قرار است از این هفته ماشین آلات در اختیار بخش کشاورزی شهرستان قرار دهند .
معاون جهاد کشاورزی انزلی نیز در مصاحبه با ایرنا گفت : وسعت کل اراضی شالیکاری شهرستان پنج هزار و ۲۰ هکتار است که حدود دو سوم این اراضی در غرب شهرستان قرار دارد .
‘ چنگیز شبرنگ ‘ اظهار داشت : کاهش بارندگی و پایین آمدن ذخیره آب پشت سد سفید رود موجب نگرانی کشاورزان شهرستان بویژه غرب شده است .
وی از جمله اقدامات موثر برای رفع مشکل را لایروبی استخرهای آب کشاورزی و آبگیری آنها و سپس لایروبی انهار و زهکشها و همچنین احداث ایستگاه پمپاژ آب از منابع آبی ، چاهها و تالاب و پمپاژ به اراضی کشاورزی عنوان کرد.
معاون جهاد کشاورزی انزلی نیز به کشاورزان شهرستان توصیه کرد شخم اول را بزنند تا زمین آب را جذب کند و بستر نشاء آماده تر شود و در مراحل بعدی نیز به آب کمتری نیاز باشد .
وی خاطرنشان کرد : نشاء زود هنگام برای استفاده از آب باران یکی دیگر از راههای کاهش مشکل است که در این صورت کشاورزان می توانند آبهای ذخیره شده را برای انتهای فصل که بارندگی کم و نیاز برنج بیشتر است ، نگه دارند.
‘شبرنگ ‘ اظهار داشت : برای رفع مشکل اقداماتی نظیر لایروبی استخرها ، حفر سه حلقه چاه ، تامین لوله مورد نیاز کشاورزان برای آبرسانی با لوله و سه مورد ساخت ایستگاه پمپاژ و شش کیلومتر لایروبی رودخانه های ماروزه ، چافرود، ویشه روار و زهکش انجام شده است .
معاون جهاد کشاورزی انزلی با اشاره به اختصاص ۶۵۵ میلیون ریال اعتبار برای لایروبی استخرهای آب کشاورزی شهرستان ، اعتبار مورد نیاز این کار را بیش از ۱۰ میلیارد ریال عنوان و ابراز امیدواری کرد با توجه مسئولان استان این کمبود رفع شود .
شهرستان انزلی پنج هزار و ۲۰ هکتار شالیزار دارد که در سال حدود ۲۳ هزار تن شلتوک از آن به دست می آید .
منبع: وبلاگ انزلی نیوز