دکتر سیما فردوسی گفت: بعضی از این موسیقیهای سطحی و مبتذلی که بین جوانان رواج یافته است، بسیار غیراخلاقی و نامناسب هستند و ترویج عشقهای خیابانی، سکس پنهان، کلمات بد و موارد مشمئز کننده است که وقتی جوانانی در رده سنی ۱۳ تا ۱۸ سال اینها را میشنوند، تحت تأثیر قرار میگیرند و پیرو همان مواردی که در آن موسیقی ذکر شده، میشوند.
«دکتر سیما فردوسی» روانشناس بالینی و عضو هیأت علمی و استاد دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه شهید بهشتی در خصوص تأثیر مخرب موسیقی و ترانههای مبتذل کنونی بر زندگی و ازدواج جوانان، گفت: سبکهای موسیقی مختلف نشأت گرفته از آن چیزی است که در اجتماع میگذرد و به جنبه هنری اجتماع مربوط میشود و همین طور این موسیقی بر محتویات جامعه نیز تأثیر متقابل میگذارد و حتی ممکن است این تأثیر شدیدتر باشد.
وی ادامه داد: هم اکنون هم در موسیقیهایی که در سطح جامعه رواج دارد و ما آن را با عنوان «موسیقی مبتذل» نام مینهیم، مواردی اینچنین دیده میشود و هم این نوع موسیقیها نیز بر روی جامعه تأثیر منفی میگذارد و به طور کلی این نوع موسیقی، اثرات منفی بر روی زندگی جوانان را تشدید میکند.
فردوسی با اشاره به تأثیر پیامهای انواع مختلف موسیقی بر روی مخاطب، بیان داشت: هر نوع موسیقی، پیامی در بر دارد. ولی متأسفانه این نوع سبکهای رواج یافته، محتوای اخلاقی ندارد. یعنی اگر سبکهای جوان پسند امروزی هم با محتوای مثبت و اخلاقگرا به بازار بیاید، در وضعیت زندگی جوانان تأثیر مثبت خواهد گذاشت.
موسیقیهای امروزی، سکس و عشقهای خیابانی را ترویج می کنند
وی با بیان اینکه برخی از ترانهها و موسیقیهایی که رواج یافتهاند، بسیار مبتذل هستند، اظهار داشت: بعضی از این موسیقیهای سطحی و مبتذلی که بین جوانان رواج یافته است، بسیار غیراخلاقی و نامناسب هستند و ترویج عشقهای خیابانی، سکس پنهان، کلمات بد و موارد مشمئز کننده است که وقتی جوانانی در رده سنی ۱۳ تا ۱۸ سال، اینها را میشنوند، تحت تأثیر قرار میگیرند و پیرو همان مواردی که در آن موسیقی ذکر شده میشوند.
بی اخلاقی از طریق موسیقی مبتذل بین جوانان رواج مییابد
این عضو هیأت علمی و استاد دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به محتوای استفاده شده در بسیاری از موسیقیهای امروزی، خاطرنشان کرد: این محتواهای غیراخلاقی به این علت به شکل کنونی درآمده که یکسری بیاخلاقیها در جامعه شیوع و رواج یافته است که از جمله آنها میتوان به مبتذل صحبت کردن، مبتذل لباس پوشیدن، مبتذل ارتباط برقرار کردن، بیحیاییها و … اشاره کرد.
وی با بیان اینکه برای بهبود این وضعیت باید جامعه، مسوولین و خانوادهها آگاه باشند، عنوان کرد: برای بهبود ثبات خانوادگی جوانان و تأثیرپذیری کمتر جوانان باید در ابتدا از خانوادهها شروع کرد، به این معنی که به طور مثال خانوادهها از این نوع موسیقی مبتذل در جمعهای خانوادگی و مهمانیهایشان استفاده نکنند.
تنوع طلبی و بی اعتمادی نسبت به جنس مخالف حاصل تأثیرپذیری از ترانههای مبتذل است
فردوسی با اشاره به اینکه این همانندسازی جوانان، خطری بزرگ برای جوانان است، اظهار داشت: همانندسازی و کپیبرداری از روی الگوهای نامناسب رفتاری و اخلاقی، خطری بزرگ و جدی است که جوانان و نوجوانان ما با آنها دست به گریبانند که منجر به ایجاد جمعیتی لاابالی، بی اخلاق و مبتذل میشود که به سرعت تحت تأثیر قرار میگیرند. البته همه جوانان این طور نیستند، اما از رده سنی مذکور (۱۳ تا ۱۸ سال) که زمینه تأثیرپذیری بیشتری دارند، بیشتر تحت تأثیر این نوع موسیقیها و ترانههای مبتذل قرار میگیرند.
این روانشناس بالینی خاطرنشان کرد: همین عوامل و تأثیرپذیریها سبب میشود که جوانان ما در امر ازدواج به مشکل بر میخورند. همچنین تنوع طلبی و بی اعتمادی نسبت به جنس مخالف نیز از جمله این مشکلها است.
فردوسی در پاسخ به سؤالی مبنی بر چگونگی تغییر محتوای ترانهها برای ارائه فاکتورهای مناسب به جوانان، گفت: به نظر من باید به صورت مرتب از ترانهسرایان و شاعران (حتی ترانه سرایان زیرزمینی) برای شرکت در جلسههای مشترکی که در آنها ایدههای نو برای جوانان و نیازهای جوان در جامعه مطرح میشود، دعوت کرد. در نتیجه این صحبتها و مباحث به سمت محتوای خوب کشیده میشوند.
وی در پایان با بیان اینکه باید از شاعران پرسید که چه هدفی را دنبال میکنند، بیان داشت: اگر هدف واقعا این است که درآمدی به دست بیاورند، این هدف، ضرر و زیان عظیمی را به جامعه وارد میکند و لعنت و نفرین نیز برای اینها خواهد ماند. اما اگر هدف چیز دیگری است، میتوان محتواسازی کرد و بازخورد آن دیده شود.
منبع : تابناک