چندی پیش جهت انجام عملیات یک تحقیق درمورد رسوبات کف تالاب به محل مراجعه کردیم. آنچه را که دیدم فاجعه ای بیش نبود. باز هم از دفعۀ قبل نمودهای بیشتری از تخریب ناشی از توسعۀ ناپایدار؛ و این بار، کنارگذر غیراصولی و مهلک انزلی که دقیقاً از مصب های مختلف تالاب گذر کرده و به سمت غرب آن می رود.
مطلبی که بسیار مشهود است این که در تمام دنیا برای گذراندن پل از روی یک اکوسیستم آبی، از پلهای معلق فلزی که بدون پایه و با استفاده از یک قوس بالای آن مهار می شود، استفاده می کنند. اما در تالاب انزلی، از بدترین نوع پل سازی یعنی پلهای کم ارتفاع با پایه هایی که فقط چند متر با هم فاصله دارند استفاده شده است.
از آنجاییکه رسوبات ناشی از شستشوی باران و شاخ و برگ درختان در کنار پایه های پل گیر می کنند، اطراف پایه های پل بشدت پر شده و اجازۀ خروج آزادانۀ آب را نمی دهد و در اطراف پل قایقها به گل می نشینند!!!
صیادان محلی از کم شدن ماهی در دریای خزر بسیار شکایت دارند و دلیل آن همین تخریب تالاب است. اکثر ماهی های استراتژیک دریای خزر در آب شیرین(یعنی تالاب ) تخم ریزی می کنند و از همین رو بدلیل بسته شدن اکثر مصبها ماهی ها قدرت رفت و آمد نخواهند داشت.
با پیش بینی من تا چند سال دیگر ماهی سفید فقط یک خاطره است…..
نویسنده:فرزاد ویسانلو