شلغم نه تنها از نظر داشتن ویتامین و خواص معدنی ارزنده است، بلکه از حیث سایر ویژگیهای غیر غذایی هم سرآمد بوده و در زمره سبزیهای مهم شمرده میشود.
شلغم یکی از سبزیهای بسیار مقوی و مغذی است که به سبب دارا بودن ١٠ درصد مواد قندی و سرشار بودن از املاح مفیدی مانند کلسیم و منیزیم جزو مواد غذایی بسیار با ارزش به حساب میآید.
شلغم یکی از پاک کنندهها و سازندههای خون بوده و چنان که گفته شد، املاح کلسیم و منیزیم موجود در آن موجب جلوگیری از ابتلا به بیماریهای خطرناکی مانند سرطان میشود.
همچنین باید دانست که لازم است از برگ شلغم خواه به صورت پخته یا خام در سوپ یا سالاد و یا خوراکهای دیگر استفاده شود. نه تنها در برگ شلغم مقدار زیادی کلسیم وجود دارد بلکه علاوه بر آن، این گیاه حاوی مقادیر زیادی آهن و مس نیز هست که سبب ازدیاد خون و به ویژه هموگلوبین میشود. به هر اندازه رنگ برگ شلغم تیرهتر باشد، ید بیشتری در آنست.
گفتنی است: وجود ویتامین آ، ب و ث در برگ و ریشه آن، به خوبی نشانگر نقش مؤثر و مهم آن در حفظ تعادل عصبی و به خصوص در تعادل تغذیه آن است.
پزشکان ثابت کردهاند که عصاره شلغم، حل و دفع سنگهای کلیوی را به علت خاصیت حل کنندگی که بر روی اسید اوریک دارد، تسهیل میکند.
شلغم اثر مفید مؤثری در درمان بیماریهای دستگاه تنفسی دارد، برای این منظور از آش و سوپ آن استفاده میشود.
شلغم خوب سه علامت دارد:
١ – شلغم باید پر باشد، بنابراین اگر وسط آن شل باشد و با فشار انگشت فرو برود پلاسیده و مانده است و چنانچه پخته و مصرف شود در رودهها تولید نفخ میکند.
٢ – پوست خارجی شلغم باید براق و شفاف باشد.
٣ – شلغم باید سنگین باشد و وقتی وسط آن را بریدند درونش روشن و شفاف باشد.
بر اساس تحقیقات و بررسیهای دانشمندان هر صد گرم شلغم دارای ٣۵ کیلو کالری انرژی، ١ گرم پروتئین، ٧ گرم گلوسید، ٢ گرم چربی، ١/١ گرم فیبر، ۴۵ میلیگرم گوگرد، ٢٨٠ میلیگرم پتاسیم، ۶٠ میلیگرم کلسیم، ٣۶ میلیگرم ویتامین C و همچنین صد گرم برگ شلغم دارای ٣۶ کیلو کالری انرژی، ٣ گرم پروتئین، ۴ گرم چربی، ۵ گرم گلوسید، ٢/١ گرم فیبر، ۵۵ میلیگرم گوگرد، ٣٧۵ میلیگرم پتاسیم، ٢۶٠ میلیگرم کلسیم، ۶٠ میلیگرم فسفر، ٩ میلیگرم سدیم، ۴/٢ میلیگرم آهن و ۴٠ میلیگرم ویتامین C است.