عضو هیئت علمی میراث فرهنگی کشور گفت: کتاب آثار تالش پس از پنج سال بلاتکلیفی منتشر میشود.
محمدرضا خلعتبری در جمع مسئولان ادارهها و نهادهای این شهرستان اظهار داشت: این کتاب با تلاشهای صورت گرفته و ناشری میراث فرهنگی و گردشگری گیلان در ۲ هزار مجلد به چاپ میرسد.
وی ادامه داد: این کتاب از پنج سال گذشته و با مقدمه رحیم مشایی آماده شده و مراحل فیلم و زینک کتاب نیز صورت گرفته اما به دلیل مشکلات مالی تاکنون چاپ نشده است.
عضو هیئت علمی میراث فرهنگی کشور افزود: در این کتاب ۲۲۴ قلم از کشفیات باستانشناسی منطقه مریان و تول تالش معرفی شده است.
به گفته خلعتبری این کتاب به سه زبان فارسی، انگلیسی و فرانسه در شش رنگ به چاپ میرسد.
وی با بیان اینکه سابقه فعالیتهای باستانشناسی در گیلان از سال ۱۹۰۰ میلادی آغاز شده است، خاطرنشان کرد: عمارلو و رودبار نخستین نقاطی بودند که در گیلان مورد مطالعه قرار گرفتند.
عضو هیئت علمی میراث فرهنگی کشور تصریح کرد: تول و محوطه باستانی مریان بیتردید یکی از بزرگترین گورستانهای پیش از تاریخ اسلام در ایران به شمار میرود.
خلعتبری اظهار داشت: مشاهده وسعت کاوشهای غیرمجاز، بافت معماری قبرها و آثار کمنظیر آن منجر به تعیین حریم، کاوش و نجاتبخشی و ثبت این محوطه تاریخی در فهرست آثار ملی در سال ۱۳۷۸ شد.
وی قلیایی بودن خاک این نواحی را دلیل باقی ماندن اسکلتهای این گورستان پس از سالهای بسیار دانست و گفت: بررسیهای آثار مکشوفه حکایت از آن دارد که این محوطه باستانی از سدههای هزاره نخست قبل از میلاد تا پایان دوره ساسانی برای استقرار مورد استفاده قرار گرفته است.
عضو هیئت علمی میراث فرهنگی کشور خاطرنشان کرد: محوطه باستانی مریان مجموعهای از محوطههای گورستانی بوده که در نقاط مختلف آن ایجاد شده است.
خلعتبری افزود: کارهای پژوهشی محوطه باستانی مریان در سال ۱۳۷۸ آغاز شد و در زمستان همان سال در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
وی ادامه داد: تالش از سه جهت به کوههای تالش که ادامه رشته کوههای البرز هستند و از طرف دیگر به دریای زیبای خزر منتهی میشود.
عضو هیئت علمی میراث فرهنگی کشور تصریح کرد: کشف آثار تمدن ۴۵۰۰ ساله در ییلاق آقاولر تالش جلوههای بیشتری به این منطقه خوش آب و هوا داده است.
خلعتبری گفت: شهرستان تالش یکی از زیباترین شهرهای طبیعی جهان است که از نظر آب و هوا، پوشش گیاهی و حیوانات ساکن در جنگلهای آن شهرت جهانی دارد و هر ساله گردشگران بسیاری با انگیزه استفاده از فضاها و نمادهای طبیعی تالش به این شهر سفر میکنند.
منبع: خبرگزاری فارس