گیلان ، استانی با محوریت کشاورزی و تولیدات متنوع و منحصر کشاورزی است که در کنار آن استانی مطرح با جاذبه های گردشگری در بخش طبیعت گردی می باشد که، بازاهای محلی در آن جایگاه ویژه ای دارند .
بازارهای گیلان نمایشگاهی متنوع از تولیدات بومی هستند که محلی برای داد وستاد و فروش محصولات زنان ومردان روستایی بشمار می روند و در زمانی که تولیدات بومی که عمدتا محصولات کشاورزی را تشکیل می دهند رونق داشته باشند به همان نسبت تنوع کالاهای عرضه شده در این بازارها بسیار است و باید گفت که بازارهای محلی و هفتگی در گیلان بدنبال گسترش شهرنشینی و افزایش جمعیت اهمیت خاص پیدا کرده اند.
از اواخر اسفند و در تعطیلات نوروز جنب وجوش زیادی دراین بازارها مشاهده می شود دراین مدت علاوه بر مردم بومی گردشگران زیادی از این بازارها دیدن و زا آن خرید می کنند.
بازارهای گیلان بصورت دائمی، فصلی ، هفتگی و زیارتی برگزارمی شود که هر کدام از این بازارها آیین ها ، آداب و رسوم خاص خود را دارند که این آداب و رسوم بر اساس باورهای فرهنگی و مذهبی استوار شده است .
این بازارها در روزهای هفته از شنبه بازار تا جمعه بازار به تعداد شهرها و بخش ها و حتی دهستان ها و مناطق مختلف برگزار می شود که در این بازارها انواع محصولات تولید کنندگان بومی،عرضه می شود که رونق این تولیدات برجاذبیت این بازارها می افزاید.
آنچه این بازارها را ازبازارهای استان های مرکزی ایران متمایز می کند نوع کالاها و تولیداتی است که توسط خود روستاییان تولید و با قیمت مناسب در معرض فروش گذاشته می شوند.
در بازارهای محلی گیلان انواع سبزیجات نظیر سبزی های دست کاشت تا سبزی های خودرو ، مرکبات ، زیتون ، باقلای محلی ، کدو ، ماهی ، برنج ،چادرشب ، جوراب پشمی ، ماست ، دوغ محلی ، انواع صنایع آهنگری محلی نظیر داس،داره و بیل دیده می شوند.
در گذشته نعل اسب و قاطر از جمله مواردی بودند که دراین بازارها فروخته می شدند ولی امروز یا رونق ندارند و یا اثری از آنها در این بازارها دیده نمی شود.
از بین این بازارها بازار تولیدات دستباف در ماسوله ، زیتون در رودبار، بازار ماهی فروشان انزلی و رشت از معروفیت ویژه ای برخوردارهستند و هر مسافر در سفر خود حتی یک بارهم شده برای خرید به این بازارها سر می زنید.
بازارهای زیارتی نظیر بازار امام زاده آستارا ، بازار آستانه اشرفیه ،امام زاده ابراهیم ،امام زاده هاشم و شاه شهیدان از جمله بارارهای زیارتی بشمار می روند که در روزهای خاصی از سال برگزار می شوند و در این روز رونق بسیاری دارند.
افزایش نیازمندی ها همواره موجب رونق بازارهای هفتگی می شود و اجناسی که در بازارهای هفتگی عرضه می شود به نیازمندی های هر محدوده بستگی درد .
در املش روزهای بازار را “گالش بازار” می گویند این بازار هرگز تعطیل بردارنیستند.
یکی از موارد مورد توجه بازارهای هفتگی محلی در گیلان نقش زنان محلی است که نباید از آن غافل شد ، زنان نیز علاوه بر مردان در کار فروشندگی دست دارند و کالاهایی نظیر سبزی ها ،بافتنی ها دستی ، محصولات دامی و غذایی مانند مرغ و تخم مرغ ، شیر ، ماست و سبزی را دراین بازارهای هفتگی به فروش می گذارند.
گاهی در حاشیه این بازارها حلقه ای از مارگیران ، معرکه گیران و تعزیه خوانان نیز دیده می شود که به اجرای نقش می پردازند.
یک بازاری در بازار معروف رشت به خبرنگار ایرنا گفت : بازار بزرگ رشت دائمی و همیشگی است و در تعطیلات نوروز مشتریان زیادی به این بازار مراجعه می کنند و این بازارشاید از شلوغترین بازارهای استان گیلان در ایام تعطیلات نوروزی بحساب می آید.
محمود باستانی افزود: در این بازار از انواع کالاهای خوراکی، پوشاک ،مواد غذایی ،حبوبات و دیگر موادی که تولیدی روستاهای گیلان هسند،دیده می شود.
وی اظهارداشت: بیشتر مردم برای خرید ماهی بخصوص انواع ماهیان دریای خزرمانند سفید وکولی و محصولاتی چون پاچه باقلا ، صنعت جارو ، زیرگمجی و زنبیل به این بازار می آیند.
به گفته وی وجود دستفروشان ماهی در بازار ماهی فروشان رشت یکی از جاذبه های این بازار بشمار می رود و برای کسانی که از استان های دیگر به این بازار می آینده جالب است.
وی خاطرنشان کرد: مسافران و حتی گردشگران خارجی که به این بازار مراجعه می کنند این ترکیب بازار برای آنها بسیار قابل توجه است.
در تعطیلات نوروزی بازارهای دائمی و محلی گیلان از رونق بیشتری برخوردارهستند و توجه مسافران و گردشگران به این بازارها بیش دیگر ایام است .
چوب زدن ماهی (حراج ماهی ) توسط ماهی فروشان و کالاهای دست باف محلی ساعت ها گردشگران را دراین بازارها به دور خود جمع می کند.
استان گیلان دارای ۱۶شهرستان و ۵۱شهر و بیش از دو هزار روستا است که جمعیتی بیش از دو میلیون و ۵۰۰هزار نفر را در خود جای داده است و در کنار طبیعت زیبای خود از جاذبه های فرهنگی دیگری نیز برخوردار است.
منبع: گیلان نیوز